Антиблокиращата система ABS от Bosch отбелязва 40-годишния си юбилей

През 1978 г. Бош първи стартира серийното производство на електронната система за безопасност, разработена съвместно с автомобилната индустрия.

 

  • Благодарение на ABS спирачният път намалява и автомобилът остава напълно управляем при пълноспиране;
  • Старт и основа за разработването на нови системи за безопасност при шофиране;
  • За 40 години Бош е произвел около 457 милиона системи за управление на спирачките;

Надеждното спиране винаги е било основна характеристика на безопасното шофиране. При прекомерна спирачна сила колелата могат да блокират. Автомобилът става неуправляем и може да поднесе.

През 1978 г. Бош е първият доставчик, който пуска на пазара антиблокиращата спирачна система ABS, разработена съвместно с автомобилната индустрия. Електронната система установява своевременно тенденцията към блокиране на колелата и целенасочено намалява спирачния натиск. В резултат на това превозното средство остава управляемо дори при пълно спиране и на пътни настилки с променливо сцепление. В случай на аварийно спиране водачът може да избегне препятствията и безопасно да спре автомобила.

Вече 40 години ABS допринася за предотвратяването на произшествия и повишава значително пътната безопасност. Освен това, ABS е благоприятна и за гумите, тъй като възпрепятства изтриването, причинено от блокирането на колелата и поднасянето.

Подобно на повечето нововъведения, ABS се вгражда за първи път в леките автомобили от висок клас, като Mercedes A-класа или BMW 7 серия. Не след дълго се предлага и като стандартно оборудване за компактния клас –най-напред срещу допълнително заплащане, а след товаи като стандартно оборудване. До 1990 г. около 6 милиона автомобила в света вече са оборудвани с ABS от Bosch. Ефектът за повишената пътна безопасност е толкова очевиден, че от средата на 2004 г. автомобилните производители въвеждат ABS като стандартно оборудване.

От началото на 1991 г. камионите с брутно тегло над 3,5тона и автобусите с повече от 8 места могат да бъдат регистрирани, само ако са оборудвани с ABS. И накрая, антиблокиращите спирачни системи стават достъпни и за мотоциклетите, като така се предотвратяват сериозни инциденти, причинени от блокирането на колелата. Отначалото на 2016 г. ABS е задължителна за всички новимотоциклети с обем над 125 cm³. А от 2017 г. всички новорегистрирани байкове трябва да бъдат оборудвани с ABS.

През 2018 г. Bosch пусна на пазара системата ABS eBike -първата антиблокираща спирачна система за велосипеди с електрическо задвижване, въведена в серийното производство. Тя осигурява безопасно и контролирано спиране в трудни условия.

Заповядайте в автосервиз Юни АУТО - тук можем да направим пълен тест на ABS системата на Вашия автомобил.

Обратно