Смяна на гуми – бързо и надеждно

Предимствата от навременната смяна на гумите са две: през цялата година карате в пълна безопасност с подходящите гуми. А покачващите се температури през пролетта топят не само снега, но и грайфера на зимните Ви гуми. Професионалната смяна на гумите в автосервиз Юни АУТО ви гарантира максимална безопасност винаги – дори и по време на самата смяна.

 • Проверка и регулиране на налягането на гумите
 • Инспекция на грайфера и стареенето
 • Професионална услуга: От покупката до края на експлоатацията

Монтаж на гуми

Монтажът на нови гуми на джантите на вашия автомобил изисква голямо внимание и прецизност. При демонтажа на старите гуми не бива да се наранят джантите. При монтажа на гумата трябва да се обърне внимание и на вътрешния, и на външния борд, както и на посоката на въртене. Балансирането на колелата наистина изисква максимална прецизност. Само няколко грама дисбаланс могат да причинят опасни вибрации на целия автомобил. И накрая, специалистите от автосервиз Юни АУТО ще се погрижат за надеждното тестване и програмиране на сензорите за следене на налягането на гумите (TPMS). Екипът на автосервиз Юни АУТО ще ви помогне и при избора и закупуването на нови гуми, които ще подхождат най-добре на вашия модел автомобил, на начина на ползването му, на стила на шофиране и личните ви предпочитания.

 • Опитен персонал
 • Най-модерна прецизна технология
 • Гуми с топ качество от водещи производители

Знаете ли, че...? Автомобил с летни гуми, който се движи по заснежен път със скорост от 50 km/h, се нуждае от цели 43 м, за да спре напълно. Със зимни гуми спирачният път е само 35 метра. Причината е, че летните гуми не предоставят нужното сцепление при температура под 7°C. Поради специалния състав на гумата и по-грапавата повърхност с по-дълбоки грайфери, зимните гуми осигуряват по-добър контакт с пътя.

Теглото на превозното средство не се носи само от гумите, въздухът в тях също играе важна роля. Ако налягането на напомпване е прекалено ниско, рисковете за безопасността растат с всяко следващо пътуване:

 • Спирачният път е ненужно дълъг.
 • Има по-голям риск гумата да се повреди от прекомерното генериране на топлина.
 • Консумацията на гориво расте поради по-високото съпротивление на търкаляне.
 • Миете ли колата си с пароструйка? В такъв случай внимавайте много, когато почиствате гумите. Концентрираната струя гореща вода може да причини значителни щети, а ударното налягане повишава температурата на материала и в гумата се образуват мехурчета, които отслабват структурата й. Възможни последствия: внезапно пукане на гумите при голямо натоварване или висока скорост.

 • Дръжте пистолета най-малко на 20 cm разстояние от гумата.
 • Използвайте широка, а не концентрирана струя.
 • Дори и при засъхнала мръсотия, не насочвайте струята в една точка, а постоянно я движете напред-назад.
 • Трябва да следим три важни фактора: възраст, дълбочина на грайфера и възможни дефекти. Не забравяйте минималната дълбочина на грайфера от 1,6 mm, изисквана от закона. Нашият съвет: купете си нови летни гуми, ако грайферът на старите е 3 mm или 4 mm за зимните гуми. Гумите трябва да се сменят и ако са по-стари от 10 години, дори и грайферът им да е наред. Възрастта на гумата може да се прочете на четирицифрения DOT номер, щампован на нея. Последните две цифри са годината на производство, а първите две - седмицата, в която е произведена гумата.

  Всяка зима се сблъскваме с един и същ проблем - какво да правим с летните гуми? Една от възможностите е да ги оставите на съхранение в сервиза. Някои от нашите сервизи предлагат гардероб за гуми. Ако искате да съхранявате гумите си вкъщи, спазвайте следните изисквания:

 • В идеалния случай гумите трябва да се съхраняват в сухо, тъмно, хладно и умерено проветриво помещение.
 • Колелата могат да се окачват или да се сложат легнали.
 • Гумите без джанти винаги се съхраняват изправени.

 • ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ГУМИ

  BARUM ✦ BFGOODRICH ✦ BRIDGESTONE ✦ CONTINENTAL ✦ COOPER ✦ CULTOR ✦ DAYTON ✦ DEBICA ✦ DOUBLE STAR ✦ DUNLOP ✦ FIRESTONE ✦ FULDA ✦ GENERAL ✦ GISLAVED ✦ GOODYEAR ✦ HENGDA ✦ KAMA ✦ KLEBER ✦ KORMORAN ✦ KUMHO ✦ LINGLONG ✦ MENTOR ✦ MICHELIN ✦ MITAS ✦ NEXEN ✦ PIRELLI ✦ RIKEN ✦ SAVA ✦ SPORTIVA ✦ TAURUS ✦ TIGAR ✦ TRAYAL ✦ TRELLEBORG ✦ TRIANGLE ✦ UNIROYAL ✦ VREDESTEIN

  РАЗПРОСТРАНЕНИ РАЗМЕРИ ГУМИ

  155/70R13 ✦ 165/70R13 ✦ 175/70R13 ✦ 165/70R14 ✦ 175/65R14 ✦ 175/70R14 ✦ 185/60R14 ✦ 185/65R14 ✦ 185/60R15 ✦ 185/65R15 ✦ 195/50R15 ✦ 195/60R15 ✦ 195/65R15 ✦ 205/55R16 ✦ 225/60R18 ✦ 255/45R18