Демонтаж и монтаж на стартер

Стартерите обикновено са монтирани с по 3 болта за кожуха на маховика на труднодостъпно място и за да се достигне до тях често трябва да се демонтират и доста други части.

Какво е стартер?

Стартер е устройство, използвано за завъртане (манивела) на двигател с вътрешно горене, така че да започне работата на двигателя под негова собствена сила. 

Стартерите могат да бъдат:

 • електрически;
 • пневматични;
 • хидравлични.

В случай на много големи двигатели, стартерът може дори да бъде друг двигател с вътрешно горене.

Защо е нужен стартер?

Двигателите с вътрешно горене са системи за обратна връзка, които след като стартират разчитат на инерцията от всеки цикъл за започване на следващия цикъл. При четиритактовия двигател третият ход освобождава енергия от горивото, захранвайки четвъртия (изпускателен) ход, както и първите два (всмукателни, компресионни) хода на следващия цикъл, както и захранването на външния товар на двигателя. За да стартира първия цикъл в началото на всяка отделна сесия, първите два удара трябва да се захранват по някакъв друг начин, отколкото от самия двигател. Стартерният двигател се използва за тази цел и след това не се използва защото, след като двигателят започне да работи обратната му верига става самоподдържаща се.

... Или иначе казано

За да заработи двигателя всеки автомобил е оборудван със стартер. Стартерът представлява малък компактен, но много мощен електромотор. За завъртане на коляновия вал на двигателя е оборудван с ос и съединител (бендикс), който го свързва със зъбния венец на маховика. Стартерът работи само в първите 2 до 5 секунди единствено докато двигателя запали. Изграден е от механични и електрически детайли, като част от тях се износват с времето и се налага да бъдат подменени за да функционира правилно

Проблеми със стартера

Ако стартерът е повреден и не може да изпълнява ролята си, запалването на двигателя не е възможно. Първото нещо, което трябва да направите, е да установите дали проблемът е действително в стартера или в захранващия го акумулатор. Затова най-напред проверете дали акумулатора не е откачен или изтощен. Ако това не е причина за повредата, вниманието следва да бъде насочено към липса на електрически контакт.

Какво включва услугата, която предоставяме от Юни АУТО Bosch Car Service

 1. Откачане на електрическите кабели от стартера.
 2. Демонтиране на стартера.
 3. Монтиране на нов или отремонтиран стартер.

Ремонт на стартер

 • почистване и смазване (в случай на събиране на прах в стартера);
 • смяна на четки;
 • смяна на притискателна пружина;
 • проверка и смяна на бендикс или ротор;
 • почистване на колектор и др.

Обратно